Sisältö
- Ammattiopintoihin hakevalle
- Saksofoninsoiton aloittaminen
- Saksofonien koot
- Saksofonin valitseminen
- Nuotit ja tarvikkeet
- Saksofonin huoltaminen
- Hammassuojat
Ammattiopintoihin hakevalle
Turun konservatorion ammatillisiin saksofoniopintoihin (klassinen musiikki) hakevalle opintojen sisällöstä pohjaksi opintojen aloittamiselle (HTML | PDF). Kirjoitus on vuodelta 2015, eli vanhentunut.
Ennen ensimmäistä soittotuntia voit tutustua kirjaan Larry Teal: The Art of Saxophone Playing. Tämä vuodelta 1963 peräisin oleva saksofoninsoiton perusteos pohjustaa hyvin asioita, joita opinnoissa tullaan vaatimaan. Kirja on saatavilla esimerkiksi Turun konservatorion kirjastosta tai nuottikaupoista (kts. alla).
Saksofoninsoiton aloittaminen
Saksofoninsoiton aloittamiseen ei ole olemassa mitään tiettyä ala- eikä yläikärajaa. Tärkein rajoittava tekijä on kämmenen koko. Sormien täytyy ulottua helposti saksofonin ympäri kaikille painikkeille, mukaanlukien peukalolla käytettävä oktaaviläppä. Puhallinsoittimissa on eduksi, jos hampaat ovat suhteellisen tasaiset, eikä suurempia purentaongelmia ole.
Saksofonien koot
Saksofoneja on pääasiallisesti käytössä neljää eri kokoa: sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofonit. Tavallisin aloitusinstrumentti on alttosaksofoni. Näiden lisäksi on olemassa soprillo-, sopranino-, basso-, kontrabasso- ja subkontrabassosaksofoneja (Es- ja B-Tubax).
Saksofonin valitseminen
Aloittelijan kannattaa investoida tarpeeksi soittimeensa, halvalla ei yleensä saa kunnollista saksofonia. Halvimpien mallien soitto saattaa olla hyvin vaikeaa, ja jos jo alkuvaiheessa törmää ylitsepääsemättömiin ongelmiin, niin innostus saattaa hiipua nopeasti.
Saksofonia ei kannata ostaa testaamatta sitä ensin. Jos omat taidot eivät riitä arvioon soittimen kunnosta ja ominaisuuksista, kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Soittimen uutuus ei välttämättä ole tae toimivuudesta.
Halvimpien kunnollisten alttosaksofonien hinta lähtee n. 1100 eurosta. Ammattilaisten käyttämät mallit maksavat yleensä 5000+ euroa.
Nuotit ja tarvikkeet
Saksofoniopintoja varten täytyy ostaa nuotteja. Pelkästään kopionuoteista soittaminen on tekijänoikeuslainsäädännön vastaista. Nuotteja voi ostaa Suomesta esimerkiksi Soitin Laineelta, Ostinatosta tai F-Musiikista. Myös useat ulkomaiset nettikaupat ovat vaihtoehtona: esim. juneemersonwindmusic.com, musicshopeurope.com ja sheetmusicplus.com.
Kotona harjoittelemista varten tarvitset saksofonin ja nuottien lisäksi nuottitelineen ja metronomin. Nuoteissa tulee monesti säestys, jonka kanssa voi soittaa, jolloin äänentoistolaitteet auttavat harjoittelussa. Kaiuttimet ovat paras vaihtoehto kuunteluun (korvaystävällisin vaihtoehto); kuulokkeiden tulee olla avointa mallia, jotta oma soitto kuuluu hyvin läpi. Peili on myös hyvä olla käytettävissä. Opintojen edetessä myös viritysmittarin osto tulee ajankohtaiseksi.
Metronomin ja viritysmittarin voi korvata halutessaan älypuhelimella. Parhaat sovellukset, jotka olen löytänyt, ovat Tunable (viritysmittari ja viritysäänet) ja Pro Metronome (metronomi ja rytmipohjat). Kätevä toisto-ohjelma säestyksien kanssa soittamiseen on Music Speed Changer, jolla pystyy mm. hidastamaan säestyksen tempoa.
Saksofonin kuluvia tarvikkeita, joita joutuu ostamaan säännöllisesti ovat lehdet ja suukappaleen hammassuojat. Kattava valikoima saksofonitarvikkeita löytyy Turusta Soitin Laineelta
Saksofonin huoltaminen
Saksofonia täytyy huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyy soittokunnossa. Saksofoni kannattaa antaa soitinkorjaajalle tarkistettavaksi vähintään parin vuoden välein tai tarvittaessa. Arvokkaammille soittimille kannattaa teettää perushuolto vuosittain (pesu, öljynvaihto ja säätö).
Suukappale, kaula ja runko tulee kuivata sisältä jokaisen soittokerran jälkeen (tarvitset kaksi kuivausliinaa; yksi rungolle ja yksi kaulalle/suukappaleelle). Runko on myös hyvä pyyhkiä ulkoa pehmeällä liinalla sormenjäljistä, jotta soitin pysyy siistinä pidempään. Hankalapääsyisiin paikkoihin kertyy pölyä, ja niiden puhdistamiseen suosittelen pehmeää pitkäharjaksista pensseliä ja paineilmaa. Myös akseleiden päihin kertyy helposti pölyä ja likaa, joka pidemmän päälle hioo koneistoa.
Soitinkorjaajia Turussa ovat Soitinkorjaamo Kari Lilja ja saksofonisti Tane Kannisto. Helsingistä huoltoa saa soitinkorjaaja Timo Rantaselta, Tampereelta Jarmo Parkusjärveltä ja Lahdesta Mikko Rouskulta ja Timo Hiipakalta.
Soitinhuoltotarvikkeita myy esim. musicmedic.com.
Hammassuojat
Hammassuojia voi käyttää poistamaan alaleuan hampaiden terävyyttä ja/tai epätasaisuutta. Kätevä tapa on tehdä niitä polymorfista (saa esim. Soitin Laineelta). Polymorfi on lämpömuovailtavaa muovia, jota voi muokata kun sitä lämmittää yli 60 asteeseen. Kiehauta vettä kuppiin, heitä n. 10 kuulaa lämpiämään. Kun ne ovat läpinäkyviä, poimi ne lusikalla ja voit alkaa muovailla massaa. Teen yleensä aluksi kuution, jonka sitten muovaan sopivan kokoiseksi nelikulmaiseksi laataksi. Kun massa alkaa muuttua valkoiseksi, se muokataan hampaiden päälle ja annetaan siinä jäähtyä täysin kovaksi.
Muita perinteisiä materiaaleja hammassuojiin ovat tupakkapaperi, kahvin suodatinpaperi ja kangasteipit.