Turun konservatorion musiikin perustutkinnon klassisten saksofoniopintojen sisällöstä (vanhentunut)
Pekka Siponen 29.3.2015
Musiikin perustutkinnossa on tavallista tehdä saksofonin soiton D-tutkinto, jonka suosittelen suoritettavaksi peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla kuudennella lukukaudella (opiskeluaika 3 vuotta) tai lukiopohjaisilla opiskelijoilla neljännellä lukukaudella (opiskeluaika 2 vuotta). Aikaisempien opintojen perustaso 3 on hyvä aloittamisen lähtökohta.
D-tutkinto valmistaa jatko-opintoihin pyrkimiseen ja antaa perusvalmiuksia saksofonin soittamiseen orkesterisoiton vaatimusten mukaisesti. Ammattiorkestereiden ja opettajien vähimmäisvaatimustaso on yleensä B-tutkintotaso, joten toiselta asteelta valmistumisen jälkeen pyritään yleensä ammattikorkeakouluun tai Sibelius-Akatemiaan.
Soitto-opintojen sisältö
A. Tekninen ja tulkinnallinen materiaali
- Etydit ja saksofonikoulut
- Ulkoa opetellut asteikot ja sointukulut
- Erityistekniikat
B. Ohjelmisto
- Konsertot
- Sonaatit
- Barokkisonaatit (soitinnettu saksofonille)
- Saksofonille ja pianolle kirjoitetut sonaatit
- Soolokirjallisuus
- Saksofonille ja pianolle
- Säestyksetön
- Orkesteri- ja kamarimusiikki
- Puhallinorkesteri
- Saksofonikokoonpanot (esim. kvartetti)
- Saksofoni ja muita soittimia
Tarkoituksena on harjoitella etydejä ja ohjelmistoa yksilöllisesti laaditun aikataulun mukaisesti. Etydejä on tavallista harjoitella yksi viikossa. Ohjelmistoa harjoitellaan säestystunneille ja esitettäväksi (tavoitteena on vähintään neljä teosta lukukaudessa). Lisäksi asteikot ja soinnut ovat opintojen jokapäiväistä materiaalia muodostaen teknisen osaamisen perustan. Osa materiaalista on saatavilla konservatorion kirjastosta.
Pääopiskeluinstrumentiksi suosittelen alttosaksofonia, jotta siirtyminen jatko-opintoihin olisi mahdollisimman jouheva. Suurin osa saksofonikirjallisuudesta on kirjoitettu alttosaksofonille. Muiden saksofonien sisällyttäminen opintoihin on mahdollista ja suotavaa. Konservatorion puhallinorkesterissa on mahdollista soittaa (sopraano-,) altto-, tenori- ja baritonisaksofoneja.
Harjoittelu
Suosittelen varaamaan vähintään neljä tuntia päivässä omaa harjoittelua varten. Harjoittelun tulee jaksottua sopivasti soivaan kestoon ja taukoihin. Mahdolliset iltapäivänokoset auttavat oppimisessa; ne nollaavat aivojen ylikuormituksen ja auttavat sisäistämään asiat nopeammin. Muusikoksi kouluttautuminen vaatii hyvää itsekuria.
Muusikon päivä alkaa aamulla klo 8.05 asteikoilla. Virkeyden ja luokkien huonon saatavuuden vuoksi erityisesti aamuaika ja viikonloput konservatoriolla täytyy hyödyntää omaan harjoitteluun. Myös omassa asunnossa on hyvä olla mahdollista harjoitella päiväsaikaan, joten asuntoa kannattaa katsella konservatorion läheisyydestä.
Konservatorio-opinnot ovat erittäin aikaavieviä, eikä toisen ammatin opiskelu samanaikaisesti ole käytännössä mahdollista. Tutkimusten mukaan soittotaidon opetteluun mestaritasolle menee vähintään 10 000 tuntia jaettuna korkeintaan 10 vuoden ajalle. Tämän saavuttaakseen on harjoiteltava siis vähintään 4–5 tuntia päivässä. Oman harjoittelun ja soittotuntien lisäksi aikaa kuluu päivittäin yhteissoittoon, yleisiin musiikkiaineisiin, kuten musiikin teoriaan ja säveltapailuun sekä mahdollisesti lukio-opintoihin (peruskoulupohjaiset).